Over Ons 2018-01-09T08:48:35+00:00

Bijna 100 jaar

De Koninklijke Harmonie De Volksvreugd Proven werd ontstaan in 1921. Het harmonieorkest is de oudste geleding van de vereniging, is ondertussen bijna 100 jaar oud en telt zo’n 65 muziekliefhebbers.

Het harmonieorkest is gekend in Poperinge en omstreken voor z’n unieke concertvormen en uiterst strakke marsoptredens. Naast concerten en marsoptredens was het harmonieorkest ook vaak van de partij op multi-culturele evenementen en wedstrijden.

Dirigent

Sinds juni 2017 staat Lorenzo Tuyttens als dirigent voor het harmonieorkest. Lorenzo volgde slagwerk bij Björn Denys in de muziekschool van Roeselare. Toen hij in 2008 afstudeerde trok hij naar het Koninklijke Conservatorium te Brussel om hogere studies slagwerk aan te vatten. Hij volgde er les bij Gert François en Bart Quartier en studeerde in 2014 af met grote onderscheiding. Lorenzo volgde al diverse masterclasses bij gerenommeerde percussionisten als Jean Geoffroy, Mike Manieri, Madjid Khaladj,… Hij werkte in diverse orkesten al samen met dirigenten als Neville Marrinner, Heinz Holliger, Dirk Brossé, Bart Bouckaert,…

Lorenzo speelt tuba in de K.H. het Gildemuziek Roeselare en de K.H. De Vijverzonen Dikkebus. Hij is tevens dirigent van de Roeselaarse Jeugdharmonie en de instapharmonie van Dikkebus.

Jeugdensemble

Deze jonge bende van de muziekvereniging de Volksvreugd werd opgericht in 1978, toen nog onder de vorm van een jeugdharmonie. Ondertussen evolueerde deze groep tot een jeugdensemble waar ook niet-blazers toegelaten zijn (piano, viool & gitaar).

Het jeugdensemble maakt de jonge muzikanten wegwijs in het musiceren in groepsverband en laat hen meteen podiumervaring opdoen. Het wil de muzikale uitlaatklep zijn voor onze jeugd waarbij het groepsgevoel centraal staat.

Dirigent

Al sinds 2006 staat ons jeugdensemble onder leiding van Pieter Meersseman.

Pieter studeerde percussie aan het Conservatorium van Antwerpen. Al tijdens zijn studies kreeg hij de kans als freelance muzikant op te treden en was zo actief in o.a. Het Vlaams Radio-orkest, De Filharmonie, Het Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg Brussel en het Kamerorkest voor Vlaanderen. Maar ook in de hafabrawereld bij Brassband Willebroek, Metropole Brass Band en Festival Brassband. Sinds 2000 bezet Pieter een vaste plaats als slagwerker en bastrombonist in The Golden Symphonic Orchestra, het vaste begeleidingsorkest van Helmut Lotti. Door van kindsbeen af met blaasmuziek actief bezig te zijn, groeide Pieter zijn interesse om met deze meest beoefende tak van de muziek iets te gaan doen. Daarom vatte hij bij Vlamo de directie-cursus aan die hij met Grote Onderscheiding afsloot in 2005. Om zich nog verder te vervolmaken in het dirigeren, ving hij in 2005 hafabra-directie studies aan bij Hardy Mertens aan het Conservatorium van Tilburg (NL).

Pieter is eveneens actief als arrangeur en componist. Hij heeft al een 30-tal arrangementen achter zijn naam staan. Je hoorde de harmonie van de Volksvreugd eerder ook al 2 composities van Pieter’s naam spelen: Colors & Merlin.

Marsoptredens

Tijdens de stapoptredens van het harmonieorkest speelt het trommelkorps een belangrijke rol als voortrein. Maar daarnaast brengt het trommelkorps ook vaak solo-optredens. Zo zijn ze elk jaar te gast tijdens de Maria Ommegang in Poperinge en speelt ons trommelkorps naar jaarlijkse traditie altijd enkele solo-werken tijdens ons Kerstconcert.

Het trommelkorps staat onder leiding van Matthias Peperstraete. Matthias is al van kleins af aan lid van onze muziekvereniging. In het harmonieorkest is hij terug te vinden bij het slagwerk. Maar in het Provens Jeugdensemble speelt Matthias trombone.

Amusementsband

Ort & Zwiegt of kortweg O&Z is een 16 koppige music band. Ze spelen rock, pop en disco in de vorm van een blaasorkest. Maar wees maar zeker dat je al hun nummers zult herkennen.

Ort & Zwiegt zorgt voor de nodige ambiance op jouw feest, receptie, event,…